modar 2002

Акценти

Как да ни откриете

 

modar2002@abv.bg

Изпълнени проекти

Карта на сайта

дърводобив

ДЪРВОДОБИВ        Дървопреработване

+359 888 329 021                       modar2002@abv.bg                        modar2002ltd@gmail.com

ПРОДУКТИ                   

ДЪРВЕСЕН АЛМАНАХ

КОНТАКТИ

FSC® ДЪРВЕСИНА

modar 2002  krumovo

Летви

Челни Дъски

Дъски

Греди и Ребра

Дърва за Огрев  

Декинг

Дюшеме

Ламперия

ЛЕГЕНДА

Дървесно ядро  / Teкстура

 

В допълнение към действителния цвят и вида на дървото, съществуват и по-фини или осезателни свойства на дървесината.

Посока на ядрото:  дървесните видове могат да се развиват в редица  посоки. Посоката обикновено  има ефект върху обработваемостта или външния вид на дървото.

Право: Както подсказва името, това означава видове, които растат прави и успоредни със ствола на дървото. Правите дървета обикновено са най-лесните за работа и  с минимални усложнения при машинна  обработка.

Спирала: Някои видове дървета растат с ядро  при лек наклон, с една спирала която обикаля ствола.

Вплетено ядро

Развивайки  се спираловидно ядрото, се получава вплетено ядро. Това е когато спираловидните ядра в  дървета променят посоката си  - назад и напред по протежение на целия ствол, редувайки  десни и леви  спирали. В зависимост от наклона на спиралата, както и честотата на промените в посоката, дърветата  могат да бъдат или плитко (слабо) или силно вплетени. Тази промяна в посока на ядрото  може да се види най-ясно върху радиалните  повърхности,  създавайки панделка като фигура. И двете спирала и вплетеното ядро,  могат да представляват  предизвикателство при механичната обработка.

Вълнообразно: Точно както подсказва името, този модел ядро показва, че ядрото  расте във вълнообразна шарка. Този вид най-ясно се вижда в тангенциалните  секции.

Трупи и Технологична Дървесина

Неправилно: Това е по-двусмислен термин, който описва дървесна шарка, която  се завихря или обръща по  анормален начин. Нередовното ядро може да се дължи на редица фактори, като израстъци, възли, големи клони, отделящи от ствола (чатала).

Teкстура: В основни линии , дървеният материал се описва, как една дървесина се усеща . При  еднакво  шлайфане  или заглаждане на  различната дървесина,тя се  усеща и/или чувства по различен начин - едни по- гладки, отколкото други. Някои  ще се чувстват по-меки и груби ( описано като груба текстура), докато други ще се усещат  много гладки и лъскави (по-нататък с фина текстура).

Свързано със самата текстура е и еднородността на текстурата. Поради размера и разпределението на порите (особено в зоната на пролетно отсечената дървесина ),  то  може да бъде с  много неравномерна текстура. Дифузно порестите гори с малки пори, са склонни да бъдат най-равномерно текстурирани.

Ако даден вид дърво има много големи, отворени пори, като тези,  в Червения дъб или Венге, готовата повърхност най-вероятно ще бъде оребрена с малки прорези и вдлъбнатини, при което ще е необходим пълнител , за да се получи стъкловидно гладка повърхност. Но ако порите са  малки или много малки, като порите на Твърдия клен-вероятно ще се получи  гладка и равна повърхност: без нуждата от порести пълнители.

Блясък: Понякога наричан блясък, натуралния блясък  е мярка за това колко светлина ще се отрази от повърхността. Обикновено при  всяко дърво може да се прояви,  особенно ако се приложи гланцово покритие, но съществуват определен видове, които имат много висок природен блясък и светлоотразяване - от рода на абаносовите дървета.

Доставка по Заявка   

Изпратете Вашата Идея

Поръчки Дървен Материал

ИМПРЕГНИРАНА ДЪРВЕСИНА