modar 2002дърводобив

ДЪРВОДОБИВ        Дървопреработване

+359 888 329 021                       modar2002@abv.bg                        modar2002ltd@gmail.com

ПРОДУКТИ                   

ДЪРВЕСЕН АЛМАНАХ

КОНТАКТИ

FSC® ДЪРВЕСИНА

modar 2002  krumovo

Летви

Челни Дъски

Дъски

Греди и Ребра

Дърва за Огрев  

Декинг

Дюшеме

Ламперия

ЛЕГЕНДА

Научно наименование

 

За разлика от общоприетите имена,  научното или Ботаническото наименованиe е много по-прецизен начин на съотнасяне на дървесината: единственият недостатък е, че е на  латински.

Много системи са  използвани за класифициране на растенията, като се започне от Карл Линей "още през 1735, до  система Артур Кронкист  в последната половина на ХХ век, както и по-скорошната таксономична система - покритосеменна филогенозна група (APG). Всички те се опитват да категоризират растения от общото към специфичното. Повечето съвременни системи използват някаква последователна йерархия:

 

Област > поразделение> клас> разред> семейство> род> видове

Името е от две части: [род видове]; така че в примера на White Oak, тя ще бъде вписана като [Quercus алба], където е Quercus рода на дървото, а алба е вида.

 

Търсенето е по вид над рода, за това  от време на време е полезно да знаете семейството на даден вид дърво. Например, семейството  Meliace - семейството на махагона и съдържа много родове, носещи махагон - дърво. Въпреки това, само защото двa или повече рода  се съдържат в една и съща фамилия, не означава непременно, че самото дърво ще съвпадне с  другите характеристики;

Например: (бобови) семейство Fabaceae съдържа стотици родове и хиляди различни видове.

 

Понякога ботаници намират допълнителни доказателства - защо едно дърво,  да бъде поставено в различна класификационна група. В тези случаи, по-старото научно наименование влиза в широка употреба(за публикации и други научни статии)  гарантиращо  актуална информация. Такива по-стари научни имена са посочени като синоними, а ако синонима влезе в широка употреба, той ще бъде отбелязан след сегашното си име, като например: "(Син Libocedrus decurrens) Calocedrus decurrens."

 

ИМПРЕГНИРАНА ДЪРВЕСИНА

Доставка по Заявка   

Акценти

Изпратете Вашата Идея

Как да ни откриете

 

modar2002@abv.bg

Изпълнени проекти

Карта на сайта

Поръчки Дървен Материал

Трупи и Технологична Дървесина